top of page

HEAL

Miten tuntea olonsa turvalliseksi vaikeina aikoina

On hetkiä, jolloin ahdistus valtaa mielen, joskus maailman yleisen turvattomuuden vuoksi, toisinaan henkilökohtaisten tilanteiden johdosta. Lopulta kyky tuntea olonsa turvalliseksi ja varmaksi on kuitenkin henkilökohtainen kokemus. Tämä asia ylittää psykologisen ja hengellisen rajan, joten meidän on tarkasteltava molempia puolia.


Psykologinen irrallinen ahdistus

Psykologisena ongelmana ahdistukseen ei ole löydetty lopullista lääketieteellistä ratkaisua. Miljoonille ihmisille määrätään rauhoittavia lääkkeitä lievittämään irrallisen ahdistuksen oireita, sen sijaan, että tarjottaisiin todellinen parannuskeino.


Irrallinen ahdistus määritellään "krooniseksi, yleiseksi levottomuuden tai huolen tunteeksi, joka ei liity mihinkään tiettyyn tilanteeseen tai kohteeseen". Toisin kuin pelko, joka liittyy tiettyyn tilanteeseen, kuten työpaikan menettämiseen tai taloudellisiin huoliin, irrallisesta ahdistuksesta kärsivät tuntevat olonsa jatkuvasti turvattomaksi.




Maailman turvattomuus ei itsessään aiheuta turvattomuuden tunnetta – kyse on enemmänkin siitä, että tunnet olosi epämukavaksi omassa ihossasi. Tämä yleinen tunne voi ilmetä fyysisinä oireina, kuten tärinänä, hyperventilaationa, kylmyytenä ja heikkoutena.


Pelon kasvot, maadoitu

Pelolla on tietty painottomuuden tunne, mikä antaa vihjeen: painottomuuden vastakohta on maadoittuminen, ja jos tunnet olosi maadoittuneeksi, tunnet olosi luonnollisesti turvalliseksi ja uhkaamattomaksi.


Maadoittumisella on useita merkityksiä. Voit olla fyysisesti maadoittunut, mikä tarkoittaa, että olet rauhallinen, vakaa ja varma, jalat tukevasti maassa. Persoonallisuudellasi voi olla samoja piirteitä. Käyttäytymisesi on maadoittunutta, jos olet järkevä, et helposti järkyty, olet luotettava ja jalat maassa.


Olen kuvannut joukon ominaisuuksia, jotka kuuluvat yhteen, mutta ne esiintyvät myös spektrillä. On lievempiä sanoja ahdistuneen tunteen kuvaamiseen (hermostunut, huolestunut, levoton) ja vahvempia sanoja (kauhu, pelokas, pelottava). Kaikilla ei ole synnynnäistä elinikäistä tunnetta olla maadoittunut, varma ja turvallinen. Muut sijoittuvat ahdistuksen spektrille muistin ja menneisyyden kokemusten kautta. Nykyiset ahdistuneisuudet ovat syntyneet menneisyydessä ja toistavat itseään.

Tämä toistuva kaava jatkuu ja jopa pahenee, jos parantumista ei tapahdu. Lapsuudesta lähtien opimme käyttäytymismalleja, jotka vahvistavat turvallisuuden tai turvattomuuden tunteen. Voimme hypnoterapialla ohjelmoida ohjelmistomme uudestaan.


Kuinka tuntea olonsa turvalliseksi tänään

Tunnet olosi turvalliseksi tänään, jos olet oppinut menneisyydessä:

  • Rakastamaan ja olemaan rakastettu

  • Luottamaan itseesi ja muihin

  • Ottamaan vastuun elämästäsi

  • Olemaan itsenäinen

  • Kehittämään rohkeutta ja itseluottamusta

  • Käsittelemään kriisejä hyvin

  • Uskomaan positiivisiin ratkaisuihin

  • Arvostamaan itseäsi ja omaamaan hyvän itsetunnon

  • Pyytämään apua ja tukea tarpeen tullen

  • Hyväksymään negatiiviset tunteet ohimenevinä tapahtumina

  • Arvostamaan rauhallisuutta ja vakautta


Katsoessamme taaksepäin, jokaisella on erilaisia kokemuksia näistä ominaisuuksista, jotka ovat sekoittuneet arkipäiväiseen elämään ja niiden vastakohtiin. Silti mikään näistä ominaisuuksista ei ole pelkästään onnekas lahja. Ne ovat opittuja käyttäytymismalleja ja asenteita, joita voit tietoisesti edistää aikuisena.


Kohti turvallisuuden tunnetta

Samalla on tärkeää tunnistaa ne ominaisuudet, jotka aiheuttavat ahdistusta. Nämä ovat päinvastaisia niille, jotka tuovat turvallisuuden tunnetta.


Tunnet olosi turvattomaksi tänään, jos olet oppinut menneisyydessä, että olet:

  • Vaikeasti rakastettava tai et ansaitse rakkautta

  • Epäluottavainen itseäsi ja muita kohtaan

  • Kykenemätön ottamaan vastuuta elämästäsi

  • Riippuvainen muista

  • Pelokas ja epävarma

  • Heikko kriisien käsittelyssä

  • Epäuskoinen positiivisiin ratkaisuihin

  • Arvoton ja omaat huonon itsetunnon

  • Kyvytön pyytämään apua ja tukea

  • Vangittu negatiivisiin tunteisiin, pitäen niitä pysyvinä

  • Levoton ja epävakaa


Nämä ominaisuudet ja käyttäytymismallit ovat myös opittuja ja omaksuttuja. Ne voivat juontua lapsuuden kokemuksista, perheen dynaamikoista, kulttuurisista vaikutteista ja monista muista tekijöistä. On tärkeää tiedostaa, että koska nämä mallit ja asenteet ovat opittuja, ne voidaan myös muuttaa. Tietoisuuden lisääminen, itsensä kehittäminen ja tarvittaessa ammatillisen avun hakeminen voivat auttaa siirtymään kohti turvallisuuden ja hyvinvoinnin tunnetta.


Oman turvallisuuden tunteen kehittäminen aikuisena

Aikuisena voit ottaa vastuun omasta oppimisestasi ja hyvinvoinnistasi. Voit kehittää ja vahvistaa niitä ominaisuuksia, jotka lisäävät turvallisuuden tunnetta ja vähentävät ahdistusta. Vaikka matka ei ole aina helppo, se on mahdollinen ja palkitseva. Voit oppia rakastamaan itseäsi ja muita, luottamaan, ottamaan vastuuta, olemaan itsenäinen, kehittämään rohkeutta, käsittelemään kriisejä, uskomaan positiivisiin ratkaisuihin, arvostamaan itseäsi, pyytämään apua, hyväksymään negatiiviset tunteet ja arvostamaan rauhallisuutta ja vakautta.


Toisaalta tunnet olosi turvattomaksi, jos menneisyydessä olet oppinut, että olet:

  • Vaikeasti rakastettava tai et ansaitse rakkautta

  • Epäluottavainen itseäsi ja muita kohtaan

  • Kykenemätön ottamaan vastuuta elämästäsi ja syytät muita

  • Riippuvainen muista

  • Epävarma ja pelokas vaikeissa tilanteissa

  • Helposti ylikuormittuva kriisitilanteissa

  • Altis ajattelemaan pahimpia mahdollisia skenaarioita

  • Alttiina huonolle itsetunnolle

  • Yksin ilman tukea muilta

  • Uhanalainen negatiivisten tunteiden takia, olivatpa ne omia tai muiden sinulle suuntaamia

  • Harvoin rauhallinen ja rentoutunut


Koska kaikki molemmissa listoissa mainitut asiat ovat yhteydessä toisiinsa, irrallisen ahdistuksen voittaminen voi olla terapeuttisesti haastavaa. Miten voisi löytää tarpeeksi aikaa selvittää näin monimutkainen vyyhti? Kuitenkin riittävällä vaivannäöllä ja valppaudella on mahdollista käsitellä näitä asioita yksi kerrallaan. Voit luoda tukiverkoston ympärillesi, ottaa vastaan haasteita, jotka parantavat itsetuntoasi, ja löytää jonkun, joka rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet.

 

Tasapainon löytäminen: Kohti Todellista Itseä

Kuitenkin tämä ratkaisu kuulostaa puolivillaiselta ja hajanaiselta. Listattaessa ominaisuuksia, jotka tekevät ihmisestä turvallisen, varman ja maadoittuneen, ei tarkoituksena ole lannistaa, vaan tuoda esiin ongelman elementit. Parempien ratkaisujen löytäminen on kiireellinen tarve ja monille ihmisille hyvin ajankohtainen — ajan kuluessa heidän ahdistuksensa vain pahenee.


Hengellisyys on polku todelliseen itseemme


Tässä tapahtuu siirtymä hengellisyyteen, jos ymmärrämme hengellisyyden ei uskontona vaan polkuna todelliseen itseemme. Jokapäiväisessä elämässä koettu ahdistus on luontainen egolle, joka tuntee itsensä yksinäiseksi ja turvattomaksi olemuksensa perusteella. "Minä", johon samaistut, on sekava kokoelma muistoja, jotka on kerätty kokemuksista aina varhaislapsuudesta asti. Ego teeskentelee olevansa vakaa, luotettava itse, mutta todellisuudessa se on alttiina ulkoisille voimille sekä sisäisille demoneille, vanhalle ehdollistumiselle, väärille uskomuksille, kieltämiselle, toiveajattelulle ja olosuhteiden jatkuvalle vaihtelulle.


Tämän hauraan rakenteen alla on kuitenkin "minä olen" -tunne, joka on jatkuva ja muuttumaton. Todellinen itsesi on juurtunut "minä olen" -olemukseen pysyvänä osanaan. Täällä ja nyt oleminen on sen olemassaolon perusta, häiriintymätön aktiivisen mielen lakkaamattomasta toiminnasta. Joogaperinteessä on jopa perusta turvallisuuden, varmuuden ja vakauden tunteelle niin sanotussa ensimmäisessä chakrassa.

On olemassa seitsemän chakraa eli energiakeskusta, jotka jakautuvat selkärangan tyvestä (ensimmäinen chakra) pään kruunuun (seitsemäs chakra), mutta ei ole tarpeen hyväksyä tai edes ymmärtää, miten tämä hienovaraisen fysiologian kartta toimii. Pointti on, että maadoittuminen on tasapainoisen tietoisuuden tila. Tästä tilasta leviävät kaikki fyysiset, emotionaaliset ja psykologiset ominaisuudet, joista olemme keskustelleet. (Tarkempaa tietoa varten voit tutustua kirjaan "Living in the Light", joka käsittelee joogaa ja chakrajärjestelmää perusteellisesti.)


Chakra järjestelmä

Chakrajärjestelmässä ensimmäinen chakra on myös perusluonteisin — sinun täytyy olla maadoittunut ennen kuin korkeamman tietoisuuden tavoittelu on mahdollista. Mikä tahansa käytäntö, joka asettaa tietoisuutesi yksinkertaiseen "täällä ja nyt" -tilaan, tekee sinusta maadoittuneemman, mukaan lukien jooga, meditaatio ja itsereflektiokäytännöt. Yhtä tehokasta on arvostaa yksinkertaisen tietoisuuden tunnetta, kun olet keskittynyt ja rentoutunut.

Paluu yksinkertaisen tietoisuuden tilaan tulisi tehdä milloin tahansa päivän aikana, kun tunnet olosi hajanaiseksi tai häiriintyneeksi. Tämä on yksinkertaista: ole yksin, ota muutama syvä hengitys, istu silmät suljettuina, keskity sydämeesi ja anna rentoutumisen tulla luonnollisesti. Ahdistus tarvitsee laukaisimen, ja pienet, jokapäiväiset stressitekijät ovat yleisiä syyllisiä. Tartu tähän aikaisessa vaiheessa, ja yksinkertainen tietoisuus tuo sinut lähemmäs todellista itseäsi. Jatka käytäntöä, ja päivä päivältä hermostosi tunnistaa, että sen oletustila on tasapainoinen ja rauhallinen.


Lyhyesti sanottuna, sinun tulisi keskittyä oppimaan, että maadoittunut tila on luonnollinen ja synnynnäinen. Ahdistus on poikkeama tästä luonnollisesta tilasta, ja aivan kuten opit samaistumaan ahdistuksen levottomuuteen, voit oppia siitä pois toimimalla omana parantajanasi. Vakavat kroonisen ahdistuksen tilat vaativat lääkärinhoitoa, mutta tie lievästä tai kohtalaisesta ahdistuksesta ulospääsemiseen on sinun tavoiteltavissasi tässä ja nyt.


Löydät Chakra kurssiltamme Hypnoterapia sovelluksesta laajat työkalut herättämään todellisen itsesi voiman.


Rakkautta ja tasapainoa, henkinen opas Weera Elina


Aloita parantuminen nyt!

Ota vastuu omasta hyvinvoinnistasi





Seuraa somessa





Aloita matkasi kohti paranemista jo tänään!

Kiitos, kun jaat kanssamme!

Hypnoterapia



Rakkautta Biohakkeri Weera Elina



 

32 views0 comments

Comentários


riippumatto mainonta.webp
bottom of page